Odborná zahraniční exkurze

Ve dnech 25. 6. – 28. 6.2012 se uskutečnila odborná zahraniční exkurze, která byly zlatým hřebem projektu CJPP. Celkem se zúčastnilo 40 studentů a 7 dospělých. Studenti, kteří byli vybráni, byli frekventanty vyrovnávacích kurzů, kurzů odbornost a také asistenty projektu, jejichž pomoc především po technické stránce byla neocenitelná. Učitelé, kteří se zúčastnili, byli členy RT.

Program, i když byl velmi bohatý a časově náročný, se nám podařilo beze zbytku splnit.

Hlavní náplní exkurze byly návštěva výrobního závodu BMW, letiště ve Frankfurtu nad Mohanem a také jednoho z největších technických muzeí ve Speyeru.

Návštěva podniku BMW v Lipsku, kde je výroba z 97% automatizovaná a výsledné produkty - tedy osobní automobily - jsou téměř bezvýhradně originály – nás zcela fascinovala. Prohlídka trvala téměř dvě a půl hodiny a navštívili jsme při ní řadu provozů a sledovali výrobu automobilu od A až po Z. Dne 27. 6. jsme navštívili druhé největší evropské kontinentální letiště ve Frankfurtu, viděli jsme „obyčejný “každodenní“ život – úklidové čety, čerpání pohonných hmot, ... Startující i přistávající letadla jsme měli jako na dlani. Obdivovali jsme i největší dopravní letadlo světa Airbus - A 380. Středeční odpoledne jsme strávili v Muzeu techniky ve Spyeru. Lákadlem se stala především prohlídka dopravního letadla Boeing 707 Jumbo Jet, ponorky, sovětského raketoplánu Buran, každý si mohl vybrat to, co bylo jeho srdci nejbližší.

Exkurze byla samozřejmě doplněna i prohlídkou historických center - Drážďany, Lipsko, malebné lázeňské městečko Bad Hersfeld a také starobylého města Speyer. Víc se už opravdu do exkurze nevešlo.

Bohužel si s námi trošku zahrálo počasí, teploty byly nižší a provázely nás časté přeháňky.

Celkem jsme projeli pět spolkových zemí a trasa měřila cca. 1900 km.

A co říct na závěr? Exkurze se zdařila a všem účastníkům přinesla mnoho krásných zážitků, poznatků a byla krásnou tečkou končícího projektu CJPP na naší škole.

Fotografie z akce naleznete ve fotogalerii.